Stropni ventilator je tudi pozimi izjemno pomemben

Stropni ventilator

Stropni ventilator imajo funkcijo mešanja zraka, ki s tem vedno ohranja svežino. Medtem ko poleti s pihanjem živino hladi, ima pozimi funkcijo vračanja toplega zraka nazaj k tlom in s tem ohranjanja toplote v hlevu.

Stropni ventilator mora biti dovolj velik, saj bomo le s pravo velikostjo lahko zadovoljivi kapacitete celotnega hleva. V primeru resnično velikih hlevskih hal, je potrebno namestiti tudi dva ali tri takšne stropne ventilatorje.

Stropni ventilator imajo različno število lopatic, ki pripomorejo k vrtinčenju zraka. Število ni niti toliko pomembno. Bolj bistveno je kako so lopatice nagnjene in kako močan motor jih poganja. Motor je pomemben predvsem takrat, ko deluje neprestano skozi celoten dan. Najkakovostnejši ventilatorji omogočajo več stopenj vrtenja ter tudi zamenjavo smeri vrtenja.

Folija za silos za popolno zaščito silaže

Folija za silos nam služi, da z njeno pomočjo trajno zaščitimo živalsko krmo, ki jo želimo silirati. Postopek siliranja zahteva precej ruda in napora, zato lahko ob uničenju silaže doživimo veliko razočaranje. Poleg tega pa bomo brez potrebne hrane težko nasitili živino, ki v hlevu čaka na svoj obrok.

Folija za silos je lahko tudi vakuumska. To je izredno kvalitetna in napredna folija, ki ima veliko prednosti pred navadno folijo za silos. Na prvem mestu je zagotovo to, da zelo dobro zadržuje pline, ki nastajajo znotraj silaže. Odporna je na vse vremenske vplive, ki se skozi leto zvrstijo in otežujejo kvalitetno hranjenje krme v silosu. V kolikor je nimamo dobre folije za silos, si bomo lahko uničili celotno žetev.

Folija za silos mora biti odporna na UV žarke, saj sonce s svojo močjo ravno tako lahko poškoduje silos. Ravno zato je ključnega pomena trdnost posamezne folije. Tudi cenovno ne sme biti predraga, saj bi v nasprotnem primeru kmetje stežka nabavili velike količine takšne folije, ki jo vsako leto znova potrebujejo.