Zračna puška v prosti prodaji

zracna-puska-v-prosti-prodaji.jpg

Prodaja orožja je pri nas strogo regulirana, imeti moramo ustrezna dovoljenja, da orožje sploh lahko kupimo. Pravzaprav potrebujemo dovoljenja tudi za druge sorodne transakcije, recimo za nabavo streliva. Zato je za tiste, ki bi radi streljali, a nimajo ustreznih listin, zelo težko priti do orožja, tudi do tistega, ki morda ni vključeno v te regulacije. 

Če nekoliko poznamo ureditev tega področja, bomo ugotovili, katere kose lahko imamo brez dovoljenj in za katere se dovoljenja zahtevajo. Poseben primer je zračna puška, ki je pogosto zelo zanimiva v tem kontekstu.

Zračno orožje je zanimivo z različnih vidikov. To ni orožje, ki bi bilo zelo nevarno, zato ne veljajo tako stroge regulacije. Hkrati pa gre še vedno za orožje, s katerim je možno povzročiti veliko škode in nevarnosti, zato prodaja ni povsem brez omejitev. 

Hkrati se moramo seveda zavedati, da zračno orožje pokriva zelo širok nabor raznovrstne opreme, dobra zračna puška je lahko recimo bistveno bolj zmogljiva in posledično nevarna od kakšne poceni zračne pištole. Vse to je treba upoštevati, če se odločamo za nakup zračnega orožja.

Zračna puška nam ponuja dobre možnosti za nakup, pozorni pa moramo biti na nekaj detajlov

A dejstvo je, da lahko zračno orožje dokaj enostavno kupimo tudi v prosti prodaji, če poznamo omejitve in se znamo odločiti za ustrezne izdelke. 

Zračna puška v nekaterih primerih ne zahteva posebnih dovoljenj

Predpisi, ki urejajo trgovanje z orožjem, razlikujejo med različnimi kategorijami orožja, pa tudi znotraj teh kategorij lahko veljajo različne omejitve. Zato ne moremo obravnavati zračnega orožja kot ene kategorije, saj se ti izdelki med seboj precej razlikujejo.

Upoštevati je treba moč orožja, ki odloča tudi o tem, kako enostavno bomo orožje lahko kupili. Manj zmogljiva zračna puška je na voljo v prosti prodaji in za nakup ne potrebujemo posebnega dovoljenja. Zahteva pa se polnoletnost, ki jo je treba dokazati z osebnim dokumentom, tako da nakup še vedno ni povsem enostaven. To velja nasploh za zračno orožje, tudi za šibkejše zračne pištole.

Za močnejše orožje pa veljajo dodatne omejitve in hitro naletimo na mejo, ki nam preprečuje enostaven nakup zračne puške. Takšno orožje je regulirano in za nakup dobimo priglasitveno listino. Meja za to je postavljena glede na moč orožja, meri se kinetična energija oziroma hitrost izstrelka. 

Na podlagi tega podatka se zračno orožje razvršča v različne kategorije, priglasitveno listino dobimo za orožje kategorije D. Še vedno moramo imeti seveda tudi 18 let, da lahko takšno orožje kupimo.

Za kaj se uporablja zračna puška?

Ravno zato, ker imamo širok nabor zračnega orožja, imamo tudi veliko različnih možnosti za uporabo. V prvi vrsti je to lovska oprema, čeprav po zmogljivosti zračno orožje ni primerljivo s pravimi lovskimi puškami. Lahko pa na ta način lovimo manjše živali, kot so recimo zajci, fazani in podobno.

Še bolj primerna je zračna puška lahko za trening in spoznavanje z orožjem. Tisti, ki imajo interes za streljanje, a se ne želijo s tem posebej ukvarjati, se verjetno ne bodo odločili za pridobivanje vseh potrebnih dovoljenj. 

Glede na to, da lahko dobijo zračno orožje v prosti prodaji brez kakšnih posebnih dovoljenj, je to lahko dober prvi korak. Z zračnim orožjem že dobimo pravo predstavo o tem, kako deluje lovska oprema, lahko tudi treniramo streljanje in se pripravljamo na morebiten preskok na pravo orožje.

Zračno orožje se uporablja tudi za športno streljanje in tekmovanja. Za tiste, ki jih zanima strelstvo, je to vsekakor med najcenejšimi in najbolj enostavnimi možnostmi za začetek, preden se odločijo za nadgradnjo. Nadalje se zračna puška lahko uporablja še za druge namene, sploh če pobrskamo po široki ponudbi in odkrijemo kakšne posebne modele.

Kako deluje zračna puška?

Zračno orožje se od običajnega razlikuje po tem, da izstrelek poganja mehanska sila, medtem ko to silo v običajnih nabojih sproži kemična reakcija. Zračna puška običajno deluje na stisnjen plin, najpogosteje se uporablja zrak ali CO2. S takšnim mehanizmom delovanja je hitrost izstrelka precej omejena, zato je takšno orožje manj nevarno in morda celo bolj vsestransko.

Tudi zračna puška je lahko precej zmogljiva, a običajno se uporablja za trening in rekreacijo

Velika razlika je nenazadnje v tem, da zračno orožje dobimo kar v trgovini, kjer se recimo prodaja kamping oprema, medtem ko veljajo za običajno orožje veliko bolj stroge omejitve. Potrebovali bi razna dovoljenja, od dovoljenja za nakup orožja in dovoljenja za nakup streliva do dovoljenja za posest orožja, za nošenje in prenos orožja in tako naprej. 

Za zračno orožje to ni potrebno, izognemo se praktično vsem omejitvam, če smo seveda polnoletni. Pa tudi v primeru, da se zanimamo za zmogljivejše zračno orožje in je treba izpolniti priglasitveni list, to ni tako velik problem.

Zračno orožje vsekakor lahko dobimo veliko lažje, o vseh podrobnostih se lahko posvetujemo tudi s trgovcem. Običajno dobimo te kose tam, kjer se prodaja lovska ali kamping oprema, včasih lahko kupimo zračno orožje tudi preko spleta, čeprav bomo morali v tem primeru posebej izkazati svojo polnoletnost. A gotovo je zračna puška na voljo vsem, ki se zanimajo za streljanje, a se ne želijo ukvarjati s preglavicami, ki jih prinaša pravo orožje.