Zmogljive toplotne črpalke

toplotna črpalka zemlja voda

Katero toplotno črpalko izbrati? Odločitev je res zahtevna – ne le, da imamo na voljo veliko različnih tipov in modelov, na končno zadovoljstvo vpliva prav vsaka malenkost. Prav tako lahko s primerno izbiro kaj prihranimo, bodisi pri nakupu in montaži bodisi pri dolgoročnem ogrevanju. V prvi vrsti pa je pomembno, da z izbiro dobre toplotne črpalke zagotovimo zadostno zmogljivost za zanesljivo ogrevanje preko celega leta.

Dobro opcijo za tiste, ki iščejo zmogljivo izvedbo, ki brez kompromisov deluje tudi v hladnih zimah, predstavlja toplotna črpalka zemlja voda. Ta energijo pridobiva iz zemlje, ki preko celega leta zbira in hrani energijo iz sončnih žarkov. S podzemnimi kolektorji lahko to energijo uspešno zbiramo in uporabimo za ogrevanje prostorov. Tako ima toplotna črpalka zemlja voda vedno na voljo dovolj energije za ogrevanje stanovanja, saj že nekaj centimetrov pod površjem zemlje tudi v hladnih zimskih dneh pričakujemo stalno temperaturo, ki nakazuje na prisotnost zbrane sončne energije. Na dolgi rok je lahko toplotna črpalka zemlja voda zelo dobra izbira, saj pokrije vse mogoče potrebe bolj ali manj zahtevnih uporabnikov.

Če nimamo prostora za namestitev podzemnih kolektorjev ali pa nismo pripravljeni na dodatno investicijo, ki jo zahteva takšna oprema, potem bo morda bolj privlačna izbira toplotne črpalke zrak voda. Ta izvedba je praviloma bistveno prijaznejša do denarnice, saj je tudi namestitev veliko lažja. Ni potrebe po vgradnji podzemnih kolektorjev, nalogo zbiranja energije iz okolja pri izvedbi toplotne črpalke zrak voda prevzame samostojna zunanja enota za zbiranje energije iz ozračja. Pri tej izvedbi je največji adut cena, a če govorimo o zmogljivosti toplotnih črpalk je treba opozoriti na morebitne pomanjkljivosti. Uporaba toplotne črpalke zrak voda lahko še vedno zagotovi odlično izkušnjo, ne moremo pa biti povsem prepričani, da se bo oprema dobro obnesla tudi v mrzlih zimah, ko se temperatura za dlje časa spusti pod ničlo.