Zastopniki za zaščito intelektualne lastnine

Registracija blagovne znamke

V mnogih gospodarskih panogah je intelektualna lastnina neprecenljiv vir konkurenčne prednosti in ključnega pomena za uspešno poslovanje podjetja. Samoumevna je tudi dobra zaščita te lastnine, kar pa ni enostavna naloga. Obstajajo različne možnosti pri pridobivanju pravic za uporabo intelektualne lastnine, pri tem pa moramo oblikovati ustrezno strategijo in pravočasno poskrbeti za registracijo oziroma prijavo vsebin, ki jih želimo zaščititi.

Najpogosteje se koristi registracija blagovne znamke, ki je tudi dokaj enostaven, hiter in poceni postopek. Uporablja se za zaščito grafičnih znakov, ki služijo razlikovanju izdelkov na trgu. V primeru, da potrebujemo le enostavno zaščito, je registracija blagovne znamke lahko povsem enostavna in jo brez težav opravimo sami. Zastopniki so priporočljivi v primeru, da načrtujemo registracijo kolektivne znamke ali pa če bi radi zaščito koristili v različnih klasifikacijskih razredih izdelkov in storitev. Prav tako so zastopniki zelo koristni v primeru, da mora registracija blagovne znamke veljati tudi v tujini, predvsem pri zaščiti zunaj Evrope.

Še bolj pomembni pa so zastopniki pri patentiranju. Pri tem se namreč soočamo z nekoliko zahtevnejšimi postopki, ki jih ne moremo enostavno opraviti sami. Že pri oblikovanju strategije in pripravi prijave zahteva patent veliko več truda in znanja. Patentni zastopnik nas v tem postopku lahko močno razbremeni, pri tem pa ponudi odličen rezultat ob končni prijavi. Pričakujemo lahko zelo dobro izkušnjo skozi celoten proces, na koncu pa učinkovit patent, s katerim bo naša intelektualna lastnina dobro zaščitena. Prav tako nam zastopnik pomaga pri dolgoročnih opravkih, ki jih zahteva patent. Mislimo predvsem na podaljševanje pravic, pa tudi na uveljavljanje pravic v primeru zaznanih kršitev. 

V vsakem primeru je pametno koristiti pomoč, ki jo pri zaščiti intelektualne lastnine ponujajo ustrezni strokovnjaki. Tako bo celotna izkušnja kar najbolj prijetna, izognemo se nekaterim nepotrebnim stroškom, predvsem pa pridobimo odlično zaščito, ki omogoča uspešno poslovanje.