Strešniki so prvotno namenjeni zaščiti padavinske vode 

Strešniki in strešna opeka za pokrivanje strehe

Strehe objektov lahko glede na njihov naklon delimo na ravne ali poševne. In ko se odločate za nakup strešnikov, je pri izbiri vrsta naklona strehe zagotovo ključnega pomena. 

Strešniki so namenjeni zlasti za kar se da dobro zaščito pred padavinsko vodo. Pri izbiri je zato zlasti treba upoštevati še regionalne značilnosti in razmere na določeni lokaciji. Vsekakor pa se boste morali pri nakupovanju tako pomembnih izdelkov pozanimati tudi o tem, kaj točno predpisujejo občinski prostorski akti. Zadeva kljub temu vseeno ni tako preprosta, kot ste morda sprva načrtovali. Določeni prostorski akti namreč predpisujejo točno določeno vrsto kritine.

Zelo priljubljeni so strešniki iz žgane gline. Našli jih boste tudi pod imenom opečna kritina. Na trgu jih lahko najdete v številnih možnih oblikah. Je najpogosteje uporabljena vrsta kritine pri nas in se ponaša z zelo dolgo življenjsko dobo. Njihova slabost pa je edino ta, da jih je možno izvesti le do določenega naklona.  

Strešna opeka z odličnimi lastnostmi 

Naravna strešna opeka sodi med bolj priljubljene vrste strešne kritine pri nas. Narejena je iz kakovostnih materialov. Je izjemno dobro odporna na zunanje vplive; njena odpornost se še povečuje z barvanjem strešnikov. 

 Za nakup vam je na voljo v številnih prodajalnah z gradbenim materialov, za naročanje na dom pa vam je na voljo tudi na spletu. Na njem je kar nekaj dobro založenih prodajaln z najrazličnejšimi vrstami strešnikov. 

Najpomembneje je, da je strešna opeka narejena pod okriljem uveljavljenega proizvajalca, saj je prav od njega v večji meri odvisna kakovost in ne nazadnje tudi življenjska doba. 

Strešna opeka pa se mora prav tako tudi dobro skladati z vremenskimi in podnebnimi razmerami pa tudi z okolico. Ravno zato je še toliko važneje, da vam pri izbiri pomagajo strokovnjaki. Če ste si za opremljanje svojega doma izbrali arhitekta, vam ta lahko svetuje tudi pri izbiri takšnega materiala.