Poligoni za izvajanje varne vožnje

šola varne vožnje

Vozniški izpit kategorije B v Sloveniji ima to posebnost, da je potrebno v obdobju dveh let od uspešno opravljene izpitne vožnje narediti še šolo varne vožnje na posebnem poligonu. Šola varne vožnje zajema izbrana poglavja iz teorije o vožnji ter tudi praktične vaje, ki se jih izvaja na poligonu varne vožnje. Teoretična predavanja so odprtega tipa in jih je potrebno pozorno poslušati; na koncu sicer ni posebnega izpita, ker gre bolj za komunikacijo med predavateljem in udeleženci o kulturi vožnje. Predavatelj poda tudi kar nekaj praktičnih napotkov za obnašanje v prometu in vzdrževanje avtomobila. Teh stvari se na vozniškem izpitu načeloma ne naučimo, ker niso nujno potrebne, pa vendar jih je dobro vedeti.

Za vozniški izpit kategorije B poteka šola varne vožnje en dan. Najprej se šola začne s teoretičnim predavanjem, kjer ima glavno besedo usposobljen predavatelj, vendar spodbuja udeležence, da se mu pridružijo pri sodelovanju. Nato se dogajanje preseli ven, na poligon varne vožnje.

Vsak poligon varne vožnje ima nekaj statičnih, dinamičnih in vodnih ovir, s pomočjo katerih so sestavljene posamezne naloge. Naloge so standarizirane na podlagi priporočil komisije za varnost v cestnem prometu in obsegajo spretnostno ovinkarjenje, hitro izogibanje nenadnim tarčam, ulovitev stika s podlago pri zdrsu iz ovinka ter podobne izzive. Šola varne vožnje na poligonu poteka v manjših skupinah, tako, da se lahko inštruktor popolnoma posveti vsakemu posamezniku, hkrati pa ni preveč čakanja v vrsti. Idealno število udeležencev je osem, zaradi časovne stiske jih je med glavno sezono lahko tudi več.

Z opravljeno šolo varne vožnje se dokončno zaključi izobraževanje voznikov za vozniški izpit kategorije B. Nato je potrebno le še podaljšati dovoljenje. Na upravni enoti zato izdajo novo kartico, voznik začetnik (ki ima nekaj omejitev) pa tako postane polnopravni voznik avtomobila.