Podiranje dreves in priprava na spravilo hlodovine

stihl ms 441

Glavna panoga gozdarstva je spravilo lesa iz gozda. Pri tehnikah za spravilo lesa je bistvenega pomena namen pridobljene lesne mase. Za kurjavo pridobljeni les je lahko različnih debelin in dolžin, saj tu niso tako zelo pomembne same mere lesne hlodovine. Pri pripravi lesa za predelavo v tramove ali deske pa je potrebno že podrta drevesa natančno odmeriti, da se zagotovi ustrezne dolžine hlodov. Tudi kleščenje hlodovine za predelavo v lesene polizdelke mora potekati bolj natančno in skrbno, zlasti pa v primeru profesionalnih gozdarjev hitreje.

Zato uporabljajo sekači profesionalne motorne žage, kot je na primer Stihl ms 441. Ta motorna žaga je namenjena podiranju debelih in srednje debelih dreves, zato ima zelo močan motor, dolg meč in prilagojeno ohišje, ki olajša spodrez dreves v določeno smer in omogoča zares ravno rezanje iz vsakega kota dostopa. Motorna žaga Stihl ms 441 ponuja tudi vrhunski ergonomsko oblikovani ročaj ter zelo učinkovito zaščito proti vibracijam, ki pospešeno utrujajo sklepe na prstih in rokah. Trpežen zračni filter in enostavni pokrovi na ohišju omogočajo enostavno dolivanje pogonskih tekočin ter hitro menjavo meča ali verige. 

Za razliko od motorne žage Stihl ms 441, ki je prvenstveno namenjena profesionalnim gozdnim sekačem, pa je po drugi strani motorna žaga Husqvarna 555 namenjena bolj občasnim uporabnikom. Njene zmogljivosti so malo manjše, kar se pozna pri celodnevnem delu, še vedno pa je motorna žaga Husqvarna 555  povsem primerna tudi za sekanje debelih in srednje debelih dreves. Kmetje in lastniki gozdov, ki se primarno ne ukvarjajo s spravilom lesa, ne potrebujejo vrhunskih profesionalnih motornih žag, vseeno pa potrebujejo zanesljivo in zmogljivo orodje, ki bo upravičilo svoj sloves in imelo dolgo življenjsko dobo. Vse to pa Husqvarna 555 ponuja kot ena izmed najbolj kompletnih in vsestranskih motornih žag na trgu.