Orodje za napredno delo z lesom

Polirni stroj

Če se ukvarjamo z obdelavo lesa in izdelavo lesenih izdelkov, bomo potrebovali raznovrstno orodje. Takoj pridejo na misel žage, s katerimi obdelujemo večje lesene elemente, a še bolj pridejo lahko do izraza pripomočki, ki jih uporabljamo pri zaključnih opravilih, ko je treba les pripraviti na uporabo. Takrat moramo biti zelo pozorni na to, da so elementi natančno izdelani in lepo oblikovani, to pa dosežemo z ustreznimi napravami.

Rezkalnik

Rezkanje je zelo pomembno skozi celoten proces izdelave lesenih izdelkov. Pomaga nam že pri oblikovanju funkcionalnih kosov lesa, predvsem če si želimo delo močno poenostaviti in pohitriti, ne da bi pri tem tvegali kakovost končnega izdelka. Rezkalnik namreč svoje delo opravi hitro in zanesljivo, z zelo prepričljivim rezultatom, ki ga ne bi mogli pričakovati pri ročnem delu ali pri uporabi drugih naprav. Izdelamo lahko utore in žlebove, predvsem se na ta način izdelujejo različni leseni profili, pogosto pa uporabljamo rezkalnik tudi za zaključno oblikovanje in dekoracijo. To pomeni, da je ta oprema zelo vsestranska in jo bomo znali s pridom izkoristiti pri raznovrstnem delu z lesom. Splača se dobro premisliti o tem, kako nam rezkalnik lahko pomaga, saj bomo gotovo našli kakšno dobro aplikacijo tudi v domači delavnici.

Polirni stroj

Les lahko brusimo in poliramo na različne načine. Že skozi proces obdelave in izdelave končnih izdelkov se večkrat pojavi potreba po grobem brušenju in odstranjevanju materiala, uporabljamo predvsem skobeljnike in obliče, na koncu pa pride v poštev tudi polirni stroj. Leseni elementi imajo pogosto zelo izrazito funkcionalno in estetsko vlogo, zato moramo z zaključnimi opravili poskrbeti za to, da so lesene površine dobro spolirane in obdelane. Polirni stroj nam omogoča pripravo gladkih površin, ki bodo prijetne na otip, predvsem pa lahko na ta način odpravimo nekatere nepravilnosti, do katerih pride pri grobi obdelavi lesenih elementov.