Enostavne oblike kritin za hitro prekrivanje objektov

Enostavne oblike kritin za hitro prekrivanje objektov

Glineni in betonski strešniki ponujajo vrhunsko zaščito strehe, ki jih uporabljajo skoraj vsi gradbinci na svojih projektih. Zaradi precejšnje teže se zelo dobro obdržijo na strehi tudi v primeru vetra, s posebno obliko pa omogočajo, da se strešniki nalagajo eden na drugega in jih tako ni treba pritrditi na leseno podlago oziroma ogrodje. Pri bolj enostavnih objektih, pri katerih življenjska doba ni predvidena tako dolgo, pa je potrebno temeljito premisliti o izboru kritine. Klasična keramična ali betonska kritina je namreč precej težka in zahteva res trdno zgrajeno strešno konstrukcijo. Pri hišah in drugih večjih stanovanjskih objektih to seveda ni noben problem, za manjše vrtne ute pa v veliko primerih tako močna konstrukcija pač ni predvidena, ker se ne splača preveč. Še posebej, če je načrtovana življenjska doba objekta manj kot 20 let. 

Tu pridejo v upoštev bolj enostavne kritine, kot je na primer valovita pvc kritina, ravne kritine iz recikliranih polimernih in gumijastih materialov, pločevinasta kritina v večjih zaplatah in tako naprej. Zlasti valovita pvc kritina je za take objekte zelo primerna, ker omogoča zelo hitro polaganje s posebnimi žebljički, a hkrati nudi vrhunsko zaščito. Tudi aluminijasta okna so zelo primerna za take objekte. Kjer ni potrebna toplotna izolacija, so enojna aluminijasta okna zelo dobra izbira, ker so poceni in omogočajo tudi reciklažo po koncu predvidene dobe. Tako aluminijasta okna, kot tudi pvc kritina omogočata postavitev enostavnih objektov za ugodno ceno, kljub temu pa bodo ti zdržali kar nekaj časa. 

Skupaj z ustreznim dizajnom je za manjše objekte ključna njihova umestitev v prostor. Pri tem je treba gledati predvsem na to, za katere dejavnosti bomo vrtno uto rabili. Če se bo v njej shranjevalo orodje, je dobro, da jo postavimo v bližino vrta, za druge namene pa posebej prilagodimo lokacijo.