Enostavna rešitev za ogrevanje stanovanja

Toplotna črpalka

Ogrevanje stanovanja je ena izmed najpomembnejših nalog, ki jih imamo pri vzdrževanju udobnega in prijetnega okolja. Tako se pogosto posvečamo naprednim ogrevalnim sistemom, pripravljeni smo izbrati tudi rešitve, ki so zapletene in drage, če obljubljajo dober učinek. V nekaterih primerih pa imamo na voljo tudi dokaj enostavne opcije, ki se izkažejo z odličnim učinkom na dolgi rok. Takšna opcija je gotovo toplotna črpalka, če znamo izbrati pravo izvedbo in jo vključiti v ogrevalni sistem dobro opremljene hiše.

Seveda ni nujno, da pride ta rešitev v poštev v prav vsakem primeru, saj je veliko odvisno od okoliščin. Upoštevati moramo, da toplotna črpalka pridobiva energijo iz okolja, kar pomeni, da smo odvisni od zalog energije v naši okolici. Tu imamo na voljo različne načine pridobivanja energije, po tem pa se različne črpalke tudi ločijo. Če govorimo o enostavnih opcijah, gotovo najbolj izstopa toplotna črpalka zrak voda ali zrak zrak. Te izvedbe pridobivajo energijo iz ozračja, kar je zelo enostavna opcija, saj potrebujemo le preprosto zunanjo enoto, podobno kot pri klimatskih napravah. Ob tem nam toplotna črpalka zrak voda ponuja tudi ugodno ceno, saj ni veliko dela z vgradnjo opreme. Tudi takšna naprava pa se lahko že dobro obnese pri ogrevanju doma, predvsem v dobro izoliranih stanovanjskih prostorih in v območjih z milimi zimami. Napredne črpalke tega tipa so sicer zelo zmogljive, a ne morejo vedno nadomestiti primanjkljaja energije v zraku v mrzlih zimskih dneh, zato je toplotna črpalka zrak voda za zahtevno rabo v mrzlih zimah nezadostna. V takšnih primerih so na voljo druge opcije, recimo toplotna črpalka zemlja voda.

V vsakem primeru pa je lahko prav toplotna črpalka idealna izbira za ogrevanje stanovanja. Ni se namreč treba ukvarjati s kurjavo in gorivi, prav tako ni treba skrbeti za stalno vzdrževanje in čiščenje opreme. Nekaj dela je le na začetku, na dolgi rok pa bo celotna izkušnja zelo prijetna.