Električne meritve zagotavljajo varnost inštalacij in naprav

Električne meritve

Električne inštalacije poskrbijo za nemoten pretok električne energije iz električnega omrežja do porabnikov. Zato je pomembno, da so izvedene strokovno in v skladu z vsemi normativi. Edini način, da zadovoljimo tema dvema zahtevama je, da projekt prepustimo izbranemu ponudniku električnih inštalacij in, da po koncu del poskrbimo za ustrezne električne meritve, s katerimi se lahko še pravočasno odkrijejo morebitne napake v inštalacijah. 

Električne meritve so tako pomemben del tehnične izpravnosti vašega objekta, zato so obvezne tako za dom ali podjetje, saj z njimi dobite zagotovilo za varno delo in varno napeljavo. Tovrstne meritve se morajo zato izvajati vedno po zaključku vseh električnih inštalacij, prav tako pa tudi v primeru večjih rekonstrukcij ali popravil električnega inštalacijskega sistema. Kar je najbolj pomembno pa je, da električnih meritev ne more izvajati vsakdo, vendar le tisti posamezniki elektroinštalaterji, ki so za tovrstno opravilo ustrezno kvalificirani in imajo ustrezno potrdilo.

Elektroinštalacije sestavljajo različni elementi

Ali ste kdaj razmišljali, kako električna energija pride iz električnega omrežja v vaše porabnike v stanovanju? Za to poskrbijo elektroinštalacije, s pomočjo katerih vaše naprave, kot so pomivalni stroj, televizija, računalnik, luči, pralni stroj in še mnogo drugega, pridobijo dovolj električne energije za svoje delovanje. Da pa celoten sistem deluje brezhibno, morajo biti izpolnjeni nekateri pogoji, predvsem pa morajo inštalacije vsebovati vse ključne elemente

Osnovni sestavni deli elektroinštalacij so vodniki in kabli. Brez njih električna energija ne bi mogla potovati od glavne omarice do porabnikov. Za polaganje kablov se uporabljajo elektroinštalacijske cevi in kanali. Drugi element predstavljajo razdelilne omarice, ki so nekakšno vozlišče elektroinštalacij v hiši in prispevajo k večji varnosti v hiši. Elektroinštalacije pa seveda ne morejo biti tudi brez vseh stikal in vtičnic, s pomočjo katerih lahko naprave upravljamo po svojih lastnih željah in potrebah, a le če so ta dobro in smotrno razporejena.