Defibrilatorji v Sloveniji

AED Slovenija

Na številnih mestih že dokaj pogosto opažamo raznobarvne škatlice, ki vsebujejo AED oziroma samodejni defibrilator. To je izjemno koristna naprava, ki se uporablja v primeru srčnega zastoja. Služi temu, da vzpostavi bitje srca in prepreči razvoj posledic, ki sledijo zastoju srca in oviranemu pretoku krvi. Če posredujemo hitro in pravilno, lahko v primeru srčnega zastoja naredimo veliko razliko, morda celo rešimo življenje. Za tak rezultat pa moramo zagotoviti nekaj ustreznih izhodiščnih pogojev – AED mora biti na voljo, ko ga potrebujemo, poleg tega pa ga moramo znati uporabljati, ko prepoznamo znake srčnega zastoja.

Prva naloga je torej ta, da so defibrilatorji nameščeni na javnih mestih in enostavno dosegljivi, ko jih potrebujemo. Za namestitev AED Slovenija predstavlja določen izziv s tem, da imamo zelo razgibano poselitev z mnogimi manjšimi in odročnejšimi kraji, ravno tam pa pride AED najbolj do izraza, saj ne moremo računati na tako hiter odziv reševalnih služb. V idealnem primeru bi imeli AED vedno pri roki, a v praksi to ni mogoče. Nakup in namestitev naprave zahtevata določeno investicijo, nekaj časa in dela, poleg tega je treba morebitne uporabnike poučiti o delovanju naprave in o simptomih srčnega zastoja. Tako predstavlja za AED Slovenija tudi določen izziv, še posebej s tem, da defibrilatorji praviloma niso v celoti financirani oziroma si ne moremo obetati pomoči pri nakupu. Za nakup se torej odločajo občine, društva, šole, tudi podjetja in celo posamezniki, ki so pripravljeni dati to opremo v javno rabo. To je lahko dobra rešitev in tudi v resnici je z AED Slovenija relativno dobro pokrita, a v končni fazi odloča le to, kje je najbližji defibrilator, ko ga potrebujemo, ne pa, koliko jih je nameščenih po vsej državi.

Glede na to, kako odločilni so defibrilatorji v primeru zastoja srca, je vsekakor smiselno na lokalnem nivoju oblikovati rešitve, ki se bodo v takšnih primerih najbolje izkazale.