Zakaj ravno pvc?

pvc okna

Pvc okna poznamo vsi. Že zaradi oglaševanja na televiziji in v revijah je ta fraza znana večini ljudi. Konkurenca je na tem področju kar precejšnja, saj so tudi potrebe velike. V času ekonomskega razcveta in povečevanja prebivalstva se pač gradi čedalje več hiš in drugih stanovanjskih objektov, ki vsi po vrsti potrebujejo okna za prijetno bivanje. Dovolj velika in kvalitetna okna ne bodo samo poskrbela za presvetljenost notranjih prostorov, temveč tudi omogočala visoko izolacijo hiše tudi pozimi. Zato so pvc okna kot nalašč za vse vrste bivališč, ki jih gradimo v današnjem času.

Zakaj se ljudje v tolikšni meri odločajo za pvc okna? Razloge gre iskati predvsem pri proizvajalcih pvc profilov, ki so relativno poceni, a zelo zmogljivi, kar se tiče izolacijskih vrednosti. Po drugi strani pa so ravno investitorji tisti, ki določajo kupno moč za posamezni izdelek. Največ ljudi se za pvc okna odloči zaradi varčnosti, ki jo ta ponujajo. V zadnjih 20 letih je trend tako imenovanih pasivnih hiš naredil svoje. Tudi rast cen energentov ni zanemarljiva, zato se dolgoročno zelo splača izgradnja čim bolj varčnih hiš, ki bodo ljudem služile še dolgo v prihodnost.

Trajne, varčne hiše pa v veliki večini primerov uporabljajo kvalitetna pvc okna z vsaj troslojnimi steklenimi vložki. Mnogi proizvajalci steklenih vložkov uporabljajo za vmesni prostor tudi posebne pline, ki še dodatno zmanjšujejo koeficient toplotnega prehoda. Vsekakor pa so profili za pvc okna najbolj poceni način, kako narediti obstojen profil, ki bo imel v preseku kar največ zračnih prekatov za zadrževanje toplote. V tem smislu je proizvodnja pvc profilov tudi zelo prilagodljiva, saj lahko na ekstruderju v le nekaj minutah zamenjamo zunanji nastavek z drugim, ki bo omogočal iztis povsem na novo zasnovanega profila. Tega pa se seveda izriše s pomočjo računalniških orodij, ki predvidijo tudi porabo materiala.