Vzdrževanje opreme za obdelavo vrta

Dandanes tudi na domačem vrtu vse manj dela opravljamo na roke oziroma z ročnim orodjem, vse bolj pa nam pomagajo razni stroji in celo pametne naprave, ki prevzamejo velik delež zahtevnega dela. To pa pomeni, da bo nekaj več skrbi z vzdrževanjem teh naprav, tudi s popravili – nenazadnje gre za dokaj zahtevno uporabo, s časom pa neizogibno pride do okvar in obrabe, lahko tudi poškodb.

Najboljša rešitev je preventiva – vrtne kosilnice na primer ne izpostavljamo zahtevnim terenom, ne kosimo trave, ki je polna kamenja ali podrasti. Treba je upoštevati navodila in omejitve, ki določajo varno ravnanje s kosilnico, tako bodo ostali noži kar najdlje v vrhunski formi. V primeru nepazljivosti lahko vrtne kosilnice zelo hitro razočarajo, saj že en neposrečen stik s podlago nože pogosto povsem uniči. Res je sicer, da je možno nože dokaj enostavno zamenjati, a to je gotovo nevšečnost in strošek, ki bi se mu raje izognili. Nekatere vrtne kosilnice so precej enostavne za vzdrževanje in popravila, druge bo treba za vsak opravek predati serviserju.

Še več težav pa imamo z vzdrževanjem in popravili večjih naprav, kot so recimo vrtni traktorji. V poštev pridejo razni rezervni deli za traktor in potrošni materiali, ki jih je pametno hraniti doma, seveda pa moramo biti v navezi z usposobljenim serviserjem, ki bo s svojimi storitvami poskrbel za kar najboljšo vzdržljivost te opreme. Rezervni deli za traktor omogočajo hitra popravila kar doma, a mnoge napredne naprave ne dopuščajo večjih posegov, če gre kaj narobe. Gotovo pa bo možno dokaj enostavno zamenjati vsaj nože, ki so tudi najpogostejša tarča vzdrževalnih posegov. Predvsem pri sodobnih vrtnih traktorjih veliko drugega dela pri vzdrževanju ni, vsaj takšnega ne, da bi ga lahko rešili rezervni deli za traktor kar v domači delavnici. Splača se torej tudi v tem primeru paziti že pri uporabi.