Težave z vrati

Vrata zagotavljajo enostavno prehajanje med prostori, včasih pa se zgodi, da niti te enostavne funkcije ne morejo več dobro opravljati. Predvsem imajo s tem težave kakšne naprednejše izvedbe vrat, pri katerih imamo opravka z različnimi zapletenimi mehanizmi in senzorji, seveda pa lahko pride do težav tudi pri čisto običajnih vratih. Navsezadnje lahko omenimo tudi škripanje tečajev, ki je vsekakor zelo nadležna težava, čeprav ne vpliva toliko na funkcionalnost vrat. Največje težave lahko povzročijo vrtljiva vrata, če se pokvarijo v trenutku, ko kdo prehaja skozi, saj se lahko človek v njih ujame – v praksi to ni zelo verjetno, saj se vrtljiva vrata še vedno lahko obračajo ročno, razen če je za težavo kriv mehanizem za zaklepanje. Kakorkoli že, tudi z vrati imamo lahko težave, zato je pomembno, da se tveganjem pozorno posvetimo, pri vgradnji in uporabi vrat pa poskrbimo tudi za vzdrževanje in odpravljanje težav.

Največjo odgovornost za vzdrževanje vrat imajo tisti, ki skozi napredna vrata vabijo stranke ali partnerje, torej govorimo o vratih v dobro obiskanih poslovnih prostorih. To so običajno avtomatska vrata, pogosto kar drsna ali vrtljiva vrata, čeprav poznamo nešteto izvedb. Dobra vrata bodo svoje delo odlično opravljala, a ne v nedogled. Potreben bo tudi servis avtomatskih vrat, ki je pri takšnih vratih neprecenljiv. Servis avtomatskih vrat je posebej pomemben v primeru težav, takrat mora biti mojster hiter in odziven, da čim prej rešimo okvare ali poškodbe. A tudi pri redni uporabi je vzdrževanje vrat nadvse pomembno, navsezadnje ravno to poskrbi za optimalno delovanje. 

Napredni mehanizmi sodobnih vrat so izjemno uporabni, a lahko so tudi šibka točka. Zanje je treba dobro skrbeti in jih redno pregledovati. Za to poskrbi servis avtomatskih vrat, seveda pa je veliko odvisno od tega, kakšnim obremenitvam so vrata podvržena pri uporabi. Ne moremo pričakovati, da bo vse težave rešil serviser, če se vrata neprimerno uporabljajo.