Solarni paneli in avtomobilski akumulator

Postavitev domače sončne elektrarne je zanimiv projekt in izziv za mnoge domače mojstre, ki se želijo preizkusiti tudi na tem področju. Poleg tega gre seveda tudi za dobrodošlo rešitev, če želimo nekoliko razbremeniti proračun gospodinjstva ali pa z elektriko oskrbeti objekt, ki ni povezan v omrežje. V vsakem primeru bo treba pri sestavljanju elektrarne izbrati komponente, ki se bodo pri svojem delu najbolj izkazale. Nakupiti bo treba sončne celice, še več problemov pa pogosto predstavlja izbira akumulatorja.

V želji po prihranku se mnogi mojstri tudi v sončni elektrarni odločijo za avtomobilski akumulator. Ti so namreč cenejši, pravzaprav je možno, da lahko takšen akumulator dobimo kar brezplačno – pogosto imamo kakšnega na rezervi, ali pa uporabimo akumulator iz kakšnega odsluženega vozila. Kar bi se morda lahko zdelo kot idealna rešitev, pa je lahko zelo nevarna in nesmiselna izbira. Avtomobilski akumulator namreč ni primeren za uporabo v sončni elektrarni. Res je, da ima nekatere dobre lastnosti, s katerimi se lahko primerja z namenskimi akumulatorji – ima primerljivo kapaciteto in enako voltažo, to pa je pogosto tudi vse, na kar pazijo domači mojstri. A treba je vedeti, da avtomobilski akumulator deluje s pomočjo tekoče kisline, ki zahteva vzdrževanje, poleg tega se pri kemičnih reakcijah sproščajo strupeni plini. Zaradi tega tak akumulator ni primeren za uporabo v stanovanjskih prostorih. Poleg tega solarni paneli energijo dovajajo le občasno, akumulator pa se pogosto prazni – akumualtor mora biti takšnemu delovanju prilagojen. Običajen akumulator za avtomobil bo hitro opešal, saj delovanje s kislino ni prilagojeno ciklom praznjenja in polnjenja. Bolje bo izbrati namenski akumulator, ki se bo pri takšnih obremenitvah bistveno bolje izkazal.

V vsakem primeru je treba izbrati akumulator, ki bo ustrezal zmogljivosti, ki jo nudijo solarni paneli, upoštevati pa moramo še zahteve porabnikov. Dobro bo deloval le usklajen sistem s skrbno izbranimi komponentami.