Skeletne hiše so vzdržljiva, estetska in varčna izbira

lepljen les cenik

Človeška bivališča so že od prazgodovine zelo pomemben del življenja ljudi. V njih preživimo zelo velik del časa, v njih spimo in se prehranjujemo. Zato so bila bivališča prva deležna nenehnih izboljšav za večjo udobnost in varnost. Tako so se razvile različne tehnike gradnje iz raznoraznih materialov, ki so bili na posameznem področju na voljo. Želja po udobnejših in bolj uporabnih bivališčih je bila – in ostaja – zelo močno gonilo napredka.

Danes si življenja kot pred nekaj tisoč leti ne predstavljamo več. Napredek je pripeljal do novih iznajdb tipov hiš, kot so lesene skeletne hiše iz lepljenega lesa. Izraz skeletne hiše se nanaša na skeletno konstrukcijo zgradbe, kjer so nosilni stebri med seboj povezani v čvrsto konstrukcijo, stene pa so lahko iz lažjih materialov, ker niso nosilne. Skeletna gradnja je zato hitrejša, pa tudi bolj prilagodljiva, saj se lahko naknadno odločamo o izbiri izolacije in drugih podrobnostih.

V primerih, kot so skeletne hiše, se za konstrukcijske tramove vedno več uporablja lepljen les, cenik katerega najdemo na spletu. Tramovi, izrezani direktno iz hlodovine, se namreč s sušenjem nekoliko zvijajo, radi pa tudi pokajo po sredini. Iz konstrukcijskega vidika to sicer ni nič nevarnega, le tramovi ne izgledajo tako lepo kot lepljen les. Cenik skeletnih hiš lahko najdemo v različnih katalogih z gradbeno vsebino. Skeletne hiše iz lepljenega lesa morajo, ravno tako kot vse druge hiše, zadostiti varnostnim standardom. Izkazalo se je, da so hiše, grajene na ta način, potresno in požarno zelo varne. Konstrukcija iz lepljenega lesa je izjemno prožna in se ob potresu ne more zrušiti sama vase. Sodobna obdelava lesa s primernimi premazi pa pripomore h večji požarni varnosti. Za boljšo dimenzijsko stabilnost poskrbi lepljen les. Cenik lepljenega lesa pokaže, da stane nekoliko več, vendar na račun očitnih estetskih in mehanskih prednosti, ki jih ne gre zanemariti.