Popoln izkoristek sončne energije

Sončni kolektorji

O popolnem izkoristku sončne energije je morda kar nekoliko ironično govoriti, glede na to, da sodobne sončne celice v električno energijo pretvorijo le slabih 20% sončne energije. A tudi to je lahko dovolj, če znamo ta delež v celoti izkoristiti – vedno lahko neučinkovitost celic nadomestimo z večjo površino ali pa z bolj preudarno uporabo. Poleg tega so na voljo tudi sončni kolektorji, ki so bistveno bolj učinkoviti, a seveda nekoliko bolj omejeni s svojo funkcionalnostjo, saj se uporabljajo le za ogrevanje vode. V vsakem primeru pa je možno iz dobrega sončnega sistema iztisniti veliko energije.

Električni sistem na sončno energijo

Zelo vsestranska rešitev je gotovo električni sistem, pravzaprav sončna elektrarna, ki lahko napaja razne porabnike v stanovanju ali drugem objektu, morda pa kar na prostem. Za popoln izkoristek je zelo pomembno, da imamo odlično opremo. Ne govorimo le o samih celicah, temveč tudi o preostali opremi, predvsem so odločilni akumulatorji. Za sončno elektrarno običajno uporabimo AGM akumulator, saj je prav ta najbolje pripravljen na specifične obremenitve, s katerimi se bo soočal. Alternative, ki se uporabljajo v avtomobilih, so neprimerne, AGM akumulator ima bistveno daljšo življenjsko dobo in omogoča bistveno večji izkoristek potenciala sončne elektrarne. Čeprav je AGM akumulator seveda nekoliko dražji, bo razliko v ceni brez težav upravičil prav z boljšim izkoristkom!

Ogrevanje vode s sončno energijo

Ogrevanje vode omogočajo sončni kolektorji, ki veljajo za enostavnejšo rešitev v primerjavi s sončnimi elektrarnami, poleg tega so zelo učinkoviti in se odlično obnesejo pri svojem delu. Omogočajo ogrevanje sanitarne vode, za kar bi sicer porabili veliko energije – odvisno od vira energije torej lahko na ta način veliko prihranimo. Sončni kolektorji so posebej prepričljivi v poletnih mesecih, spet pa je pomembno, da izberemo prave izdelke in celoten sistem premišljeno postavimo. Le tako lahko pričakujemo kar najboljši izkoristek razpoložljive sončne energije.