Nujna oprema v gostinskem lokalu

Nujna oprema v gostinskem lokalu

V gostinskih lokalih veliko dela prevzame raznovrstna oprema, ki jo uporabljamo za praktično vsa mukotrpna in zamudna dela. Ne mislimo pa nujno na velike aparate, na primer pomivalne stroje, temveč tudi na drobne pripomočke, ki nam delo močno olajšajo. Pri vsakovrstnem delu s hrano je glavni izziv ta, kako ohraniti svežino in kakovost uporabljanih živil, pogosto pa smo postavljeni pred podobne izzive tudi pri prezentaciji, postrežbi in prodaji hrane.

Poslužujemo se različnih rešitev, odvisno seveda od potreb. Začne se že v shrambi oziroma skladišču, tam je recimo izredno uporabna streč folija, ki se najpogosteje uporablja za zavarovanje tovora na paletah. Streč folija deluje odlično pri večjih zalogah živil, ki jih v gostinskem lokalu seveda moramo imeti. Služi osnovni zaščiti pred vsiljivci in drugimi vplivi okolja, poleg tega pa ima vlogo tudi pri ohranjanju stabilnosti večjih skladovnic živil. Ker pa je streč folija običajno vsestranska polipropilenska folija, jo lahko uporabimo tudi za druge namene, nenazadnje tudi za neposredno pakiranje živil.

Če imamo opravka s samimi živili, je sicer bolj primerna rešitev namenska embalaža. To so recimo plastične ali alu posodice, ki so narejene prav s tem namenom. V gostinskem lokalu je takšna oprema izredno vsestranska, alu posodice na primer uporabljamo že pri pripravi hrane in shranjevanju živil, lahko pa tudi pri postrežbi oziroma prodaji. Seveda je vse odvisno od tega, s kakšnimi jedmi imamo opravka, v nekaterih okoljih so alu posodice zelo posrečena izbira, v drugih pač ne. Pogosto je veliko bolj pomembno, da izberemo privlačno in praktično embalažo, s katero bomo prepričali širši krog kupcev, čeprav morda embalaža v tem primeru nima posebne koristi za svežino in kakovost hrane.

V vsakem primeru pa imamo na voljo raznoliko embalažo, s katero si lahko pomagamo. Gostinski lokal mora imeti vedno na zalogi dovolj takšnega materiala za nemoteno delo.