Kaj vse zahteva uvoz robe?

Z uvozom tovora imajo opravka praktično vsa sodobna podjetja, ne le večji uvozniki, ki poslujejo z mnogimi tujimi partnerji. Večino materialov, surovin in polizdelkov za nadaljnjo predelavo dobimo v tujini, prav tako iz tujine naročamo izdelke, ki jih pri svoji dejavnosti uporabljamo na druge načine. V vseh teh primerih pride v poštev uvoz robe, ki ni nujno enostaven, morda pa tudi zapleten ne bo preveč. Še posebej seveda, če se na postopke in obveznosti dobro pripravimo in predvidimo tudi nekatere stroške.

Stroški uvoza

Med stroški bodo gotovo najbolj znatni tisti, ki nastanejo s samim nakupom blaga. Če bi morali za prevoz in uvoz plačati več kot stanejo sami izdelki, se takšno poslovanje gotovo ne bi izplačalo, ali pa bi morali imeti ogromne marže pri prodaji. Seveda pa pri uvozu nastanejo nekateri stroški, ki jih je treba upoštevati. Najbolj očitno so to stroški prevoza, ki jih zaračuna prevoznik oziroma špediter. Veliko je tu odvisno od tega, kdo uvoz robe pravzaprav organizira, pri kompleksnejših uvozih to delo gotovo zaupamo strokovnjakom. Ne pozabimo, da je v prevoz vključenih veliko opravkov, ki bodo morda pomenili dodatne stroške – pakiranje, nakladanje in razkladanje, skladiščenje … O tem se prepričamo že pred izvedbo uvoza. Prav tako se lahko pravočasno informiramo o stroških, ki bodo nastali pri uvozu zaradi carinskih obveznosti in uvoznih dajatev. Uvoz robe seveda zahteva prehod državnih meja, običajno pa gre za uvoz iz tretjih držav, kar povzroči še dodatne zaplete in stroške. Spet to najlažje rešimo tako, da organizacijo uvoza v celoti prepustimo strokovnjakom.

Druge obveznosti

Ne gre le za stroške, temveč tudi za mnoge druge obveznosti, ki jih zahteva uvoz robe. Poskrbeti je treba za ustrezne deklaracije, ugoditi je treba tudi carinskim in davčnim zahtevam. Vsekakor je pametno na to misliti že vnaprej, da ne bo kasneje neprijetnih presenečenj, nepotrebnih zapletov in nepredvidenih stroškov.