Enostavna izolacija stanovanja

Notranja izolacija sten

Čeprav se izdelava izolacije morda sliši kot velik in zahteven projekt, ga je možno opraviti brez večjih težav, pa tudi brez pretiranih stroškov in nereda v hiši. V mnogih primerih je možno izolacijo dopolniti tudi v že končanih in opremljenih prostorih, predvsem pa se ta opcija izkaže za dobrodošlo v primeru adaptacije mansarde, kjer je izolacija prostora en izmed ključnih opravkov.

Vse te prednosti omogoča suhomontažna izdelava izolacije z uporabo različnih sistemov. Notranja izolacija sten se opravi tako, da se izdela dodatna plast na notranji strani, v medzidni prostor pa se doda izolacijski material. Seveda je treba pri tem žrtvovati nekaj centimetrov prostora, kar je lahko zelo nezaželeno, hkrati pa je treba priznati, da ima enostavna in učinkovita notranja izolacija sten na ta način tudi zelo privlačne prednosti. Razmeroma malo dela in denarja je treba vložiti za odlične rezultate, ki na dolgi rok vodijo do prihrankov pri ogrevanju oziroma hlajenju, pa tudi do višje kakovosti bivanja v prijetnih stanovanjskih prostorih.

Na enak način kot notranja izolacija sten se lahko opravi tudi izolacija podstrešja, ki vključuje še streho. Izzivi so resda nekoliko drugačni, a v mnogih primerih pridejo v poštev iste rešitve. Tudi izolacija podstrešja se lahko opravi suhomontažno, pravzaprav je to daleč najbolj priljubljena in tudi najbolj smiselna možnost pri adaptaciji mansarde oziroma drugih projektih na podstrešju. Suhomontažna izdelava izolacije na podstrešju prinaša odlične rezultate, hkrati pa ne zahteva veliko prostora – na podstrešju običajno lahko žrtvujemo nekaj centimetrov, sploh pri projektih, ki predvidevajo nov namen prostorov, ki jih tako ali tako načrtujemo povsem na novo. Dodaten plus je ta, da je izolacija podstrešja suhomontažno izvedena brez večjih komplikacij, ki jih v relativno zahtevnem okolju podstrešnih prostorov seveda nočemo imeti na grbi. Za to, da bo šlo vse po planu, pa je treba za izdelavo izolacije izbrati pravega mojstra.