Defibrilatorji v Sloveniji

AED defibrilator

AED defibrilator je uporabna naprava, ki se lahko izkaže za odločilno pri reševanju življenj v primeru srčnega zastoja. Težava je le v tem, da srčni zastoj zahteva takojšen odziv, defibrilatorji pa niso vedno pri roki. Izjemno pomembno je torej, da te naprave postavimo na dostopna mesta, kjer bodo dosegljive v primeru potrebe. Običajno jih najdemo v javnih ustanovah, tudi na prostem, predvsem pa v bližini najbolj obljudenih javno dostopnih točk. Kako je s tem v Sloveniji? Za AED Slovenija postavlja nekatere posebne izzive, predvsem zaradi razdrobljenosti podeželskega prebivalstva, medtem ko urbana središča ponujajo dobre priložnosti za namestitev defibrilatorjev.

Za najboljšo učinkovitost je treba defibrilator uporabiti v petih minutah po zastoju srca, še bolje pa seveda prej. To pomeni, da mora biti AED defibrilator na voljo nekje v radiju, ki ga lahko dosežemo v dveh minutah hoje, kar pa pomeni zelo visoko gostoto. Tudi z zelo dobrim tekom lahko v dveh minutah pokrijemo kvečjemu 500 metrov, upoštevati pa moramo še odzivni čas in čas za namestitev in uporabo naprave. Za realno uporabnost mora biti AED defibrilator torej še bistveno bližje, na vidnem mestu, tako da odziv traja le minuto ali dve.

Kako torej poskrbi za AED Slovenija? Uradne statistike ni, prav tako ni javno dostopne baze, ki bi razkrivala točne številke defibrilatorjev po državi. Na javnih mestih je nameščenih vsaj dobrih tisoč defibrilatorjev, kar je možno razbrati iz podatkov raznih pobudnikov in obveščevalcev, ki pripravljajo zemljevide dostopnih defibrilatorjev po državi. Za AED Slovenija postavlja nekaj izzivov na podeželju, prav tam pa pridejo defibrilatorji najbolj do izraza zaradi večjega odzivnega časa reševalnih služb. Se pa stanje izboljšuje, skupaj z dostopnostjo novih naprav pa raste tudi ozaveščenost in usposobljenost tistih, ki bodo v primeru nuje najverjetnejši uporabniki defibrilatorja. Prav obveščanje, izobraževanje in usposabljanje dodajajo ključno vrednost javno dostopnim defibrilatorjem.